Het knutseldiploma

Ik heb het papiertje waarmee ik me Master of Interior Architecture mag noemen! Daar ben ik natuurlijk ontzettend blij mee. Maar wat betekent dat papiertje nou? Mijn broertje noemde het een paar weken een knutseldiploma (wat ik toen niet gevat kon pareren). Mijn vriendje vroeg me laatst of ik straks kunstenaar ben. Waarom niet, als je van de kunstacademie af komt?
Wat betekent het nou om afgestudeerd te zijn als interieurarchitect? Wat kun je dan? Wat moet je kunnen om interieurarchitect te zijn?

In ieder geval meer dan alleen een artistieke kwast vasthouden. Als interieurarchitect beheers je minimaal één tekenprogramma, een visualisatieprogramma, InDesign, Illustrator, Photoshop, Word en Excel. Je weet hoe je effectief moet schetsen, je weet hoe een lintzaag werkt, hoe je een laserapparaat moet instellen, je kent de (on)mogelijkheden van karton, je weet waar je het goedkoopst kunt plotten en je weet überhaupt wat plotten is. Je weet hoe belangrijk licht in je ontwerp is, dat je brandcompartimentering maar beter mee kunt nemen tijdens het ontwerpen, wat wayfinding is en hoe je het kan inzetten tijdens het ontwerpen. Je moet verstand hebben van materialen, van detailleren, van presenteren en van organiseren (zoals hoe je 54 zwarte objecten regelt om een expositie mee aan te kleden). Je weet hoe je maaltijden moet koken die je voor de les nog kunt opwarmen (spaghetti uit een bakje is niet handig) en hoe je kunt slijmen bij bedrijven of ze toch niet dat sampletje op kunnen sturen.

Je kunt doelgroepen onderzoeken, je weet wat je kunt vinden bij het Stadsarchief, je komt erachter dat 110 enquêtes uitwerken rete veel werk is, maar je weet ook wat de fysieke en mentale mogelijkheden zijn als de deadline er aan komt. Daarnaast moet je iets weten van fotograferen, standpunten, focuspunten en licht. En dat je altijd op ctrl + S moet drukken vóórdat je een render aan zet.

Kortom, eigenlijk kom je best veel verder dan het knutseldiploma uit groep drie. Maar wat ga ik met al die vaardigheden doen? Wanneer ik denk aan hoe ik mijn vaardigheden kan inzetten voor het vakgebied, dan zou ik het heel tof vinden om met grote groepen gebruikers aan de gang te gaan. Gebruikers te onderzoeken, ze te betrekken in het ontwerp, ze jouw ontwerp te laten testen.
Een ontwerp dat dus gebaseerd is op een min of meer wetenschappelijke onderbouwing. Zodat het concept niet alleen een leuk ideetje is, maar dat je daar een opdrachtgever echt mee kan overtuigen. Daarbij hoeft een ruimtelijk ontwerp niet altijd het einddoel te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook een strategie, een evenement, een catalogus of in mijn geval een handboek voor ontwerpers zijn. Een handboek waarmee ontwerpers niet alleen hun eigen tunnelvisie op wat prettig voor gebruikers is op een ontwerp projecteren, maar rekening kunnen houden met behoeftes van verschillende persoonlijkheden. Zodat er naast de ontmoetingsplekken voor extraverten, ook de observeerplekken voor de introvert zijn. En oké, het mag er ook best wel vingerlikkend mooi uit zien. Dan is dat knutselen toch nog ergens goed voor.

+ Tekst: Lonneke Reijalt
+ Beeld: Lonneke Reijalt