Slide thumbnail

Matrix

Pleinen zijn de woonkamers van de stad. Een plein kan een speelplaats, zitplek of markt zijn. Matrix is ontworpen voor het alledaagse gebruik waarbij het plein echt als plein fungeert; een plek om (samen) te komen. Maar, door haar eenvoud en flexibiliteit, faciliteert het ook evenementen zoals markten, festivals, voorstellingen en exposities voor en door studenten uit de omgeving. Het plein legt op deze manier de verbinding tussen studenten van verschillende opleidingen, (buurt) bewoners en werkenden in de spoorzone van Den Bosch.

Den Bosch: Data-city. Data is een verzameling van feiten en cijfers en een plein is een verzameling van mensen. Matrix is een combinatie van beide. Door low-tech ‘cubes’ te voorzien van elektra, kunnen deze high-tech worden gebruikt. De techniekstudent exposeert hier dan zijn elektrotechnische uitvinding naast de meubelmaker met zijn interactieve verlichting voor eenzame ouderen en de pop-up kappersschool. Deze dynamische omgeving nodigt uit tot interactie tussen gebruikers.

De cubes van dit plein zijn ontworpen als losse elementen waarmee verschillende plekjes op het plein worden gecreëerd; een open ruimte om te genieten van de zon, een tribune waar outdoor workshops kunnen worden gegeven, zitplekken om samen te eten en besloten plekken om even tot jezelf te kunnen komen. Het Smart Square is vormgegeven als een grid waarin de cubes te plaatsen zijn, op te pakken en uit kunnen waaieren over de omgeving of na een aantal jaar weer landen kunnen landen op andere plekken in de stad.

Locatie: ‘s-Hertogenbosch

Jaar: 2018

Status: prijsvraag

Opdrachtgever: Bosch Architectuur Initiatief

terug