Slide thumbnail

Silo

Silo

In de zomer van 2017 schreef het Bosch Architectuur Initiatief een ideeënprijsvraag uit voor de herbestemming van de oude mengfabriek van De Heus. De opgave was een zelfstandige hotelkamer te ontwerpen die op de vloer van het Expo Hotel zou kunnen landen. Om de slapers een goede nachtrust te bezorgen, met een rein geweten, is het belangrijk dat de kamer zoveel mogelijk met materiaal uit reststromen wordt ontworpen.

Met onze inzending ontvingen wij de tweede prijs.

Bij het slapen in een oude mengfabriek hoort een authentieke sfeer met een agrarisch tintje. Silo is geïnspireerd op het proces omtrent veevoer dat plaatsvond in- en rondom de Mengfabriek. Door een silo in de fabriek te plaatsen, wordt niet alleen materiaal hergebruikt, maar ook het proces dat plaatsvond.

De herkenbare vorm van de silo wordt als karakteristiek element ingezet en optimaal ervaren vanuit binnen. De cilindervorm leent zich perfect voor het opwekken van energie door middel van een rad. Door verblijf in- en gebruik van de hotelkamer wordt energie opgewekt en opgeslagen. De output is een zelfvoorzienende kamer met elektriciteit en schoon water voor de bezoeker. Het originele onderstel van de silo wordt hergebruikt om de silo vrij van vloer en plafond te houden. Door de semi-transparante eigenschap van het polyester fungeert de hotelkamer als een sfeervolle lampion in de voormalige fabriek.

Locatie: Den Bosch

Jaar: 2017

Type: Gewonnen ideeën prijsvraag

Opdrachtgever: Bosch Architectuur Initiatief

Mooie interpretatie van de cyclus van het veevoer en het opwaarderen van een afvalproduct. De gerecyclede silo’s worden op een interessante manier ingericht om als hotelkamer gebruikt te kunnen worden. Er is goed gekeken naar de mogelijkheden die de vorm biedt, terwijl er ook een prettige slaapervaring wordt geboden.

Juryrapport Good Night Design

terug